Miért a mentális egészségvédelem a kiváló teljesítőképesség és a jó életminőség kulcsa?

A stressz valójában az emberi lét minden szintjére képes hatni: fizikai, szociális, spirituális és mentális mivoltára egyaránt. E négy terület közül az utolsó, a mentális egészség az, ahol a stressz hatásai gyakran a legnagyobb aggodalomra adnak okot. Mentális egészségi állapotunk határozza meg, hogy kik vagyunk. Jó mentális egészség nélkül életminőségünk súlyos károkat szenved fizikai, társas és lelki területeken egyaránt.

A hétköznapi kedélyállapot ingadozás sorvasztja az agyat. Az agyméret csökkenés legjobban a hypocampus esetében mérhető, ami az agyban a tanulás és emlékezés területe, és az amygdalánál, ami az érzelmi intelligencia központi szerve. Minél hosszabb ideig tartó a kedélyállapot problémája, annál nagyobb az említett szervek sorvadási mértéke. A tanulás és viselkedésbeli funkcióveszteségekért az legyengítő stratégia felelős, amelyet megemelkedett hypothalamus és kortizol stresszhormonok hatása eredményez. A jelenség ismertető jele, hogy először rövidebb ideig tartó megnőtt energia érzését tapasztaljuk, de ez az érzet hamarosan átcsap először fáradékonyságba, alvászavarba, ingerlékenység, majd pedig kimerültségbe, súlyos energiahiányba. A stresszhormonszintek egyszerű egyénre szabott szokásokkal lecsökkenthetők normális szintre rövid idő alatt.

A fáradékonyságot, kimerültséget és kiégést személyiséghez és hétköznapokhoz tervezett egyéni erőgazdálkodási térképpel lehet elkerülni akár egy egész életen át. Nevezhetjük használati útmutatónak is, aminek a segítségével kiegyensúlyozottak lehetünk és kihozhatjuk magunkból a maximumot mentális vagy lelki kimerülés nélkül. Biztosíthatjuk agyunk és szervezetünk megfelelő hormonszintjét, aminek következtében a kedélyállapotunk kiegyensúlyozottá válik, az ideg-, izom-, endokrin- és immunrendszerünk jól üzemel. Elfelejthetjük a szorongást, a teljesítmény- és viselkedésproblémákat, helyette éberséget, energiát, összpontosítást, kitartást, vágyakat, nyugodtságot, hajlandóságot, türelmet, kiegyensúlyozott étvágyat, örömöt, motivációt, kényelemérzetet, jó memóriát, értelmi és érzelmi intelligenciánk növekedését tapasztaljuk.