Irányító vagy újító vagyok? Direktíven vagy innovatívan működök?

Az irányító vagy más néven direktív személyek szeretik vállalni a dolgokért a felelősséget és ellenőrizni azok menetét. Szívesen végeznek olyan munkát, amely szervezést, döntéshozatalt és mások munkájának szervezését igényli. Könnyen adnak parancsokat és utasításokat. Kedvvel szervezik saját tevékenységüket is. Függetlennek és önállónak tartják magukat.

Az újító vagy más néven innovatív személyek szeretik megfigyelni a dolgokat és szeretnek kísérletezés útján eljutni a dolgok megoldásához. Ezeket a személyeket érdekli, hogy a kérdések megoldásához pillanatnyi információk alapján közelebb jussanak és különböző módokat találjanak a probléma megoldására. Szeretik a tudományos témákat. Az innovatív személyek szeretik ha váratlan élményekkel kerülnek szembe és könnyedén alkalmazkodnak a változáshoz.

Mindkét vonás, az irányítás és az újítás, ott van mindenkiben. Viszont az egyik természetes módon tőr fel belőled, a másik pedig sokkal kisebb mértékben jellemző rád. Az irányító személyek és az újító személyek is jó szakemberek, jó vezetők lehetnek, de másképpen, más típusú felelősségeket hordozva. Az irányító személyek figyelme inkább felelősségvállalásra irányul és szíve mélyén arra vágyik hogy másokat irányíthasson. Nagyon okosan úgy gondolja, hogy vezető szerep felvállalásával tudna hozzájárulni a dolgok működtetéséhez. Az újító személy másban hisz. Úgy gondolja, hogy a dolgokat nemcsak lehet sokkal jobban csinálni, hanem a szíve mélyén meggyőződése, hogy létfontosságú fejleszteni, mindig jobban, hatékonyabban csinálni a dolgokat.

Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor az irányítót jobban érdekli a működtetés, “két lábbal a földön áll”, az újítót pedig jobban érdekli a fejlesztés, álmodozó, aki “három méterrel a föld felett” szeret lenni. Az álmodozót a tudományos téma tartja földközelben.

Innovatív személyek miatt léteznek innovatív, előremutató vállalkozások, direktív személyek miatt léteznek stabilan működő vállalkozások.