Miben segítek

A munkám gyümölcse az átgondolt jövő

Az elmúlt hat évben, több mint ezer fiatalnak segíthettem egyéni és csoportos formában átgondolni és megtervezni az életpályáját. Eddig egy tucat Közép- és Általános Iskolával működtem együtt pályaorientációs szemléletfejlesztési és egyéni pályatervezési munkában. Öt munkával kapcsolatos problémakörben szereztem tapasztalatot:

  1. Orientáló tanácsadás alkalmával jellemzően olyan 13-17 éves fiataloknak segíthettem, akik még nem kellett beadják a felvételi jelentkezésüket, mégis nagyon szerették volna átgondolni, hogy milyen pálya illik hozzájuk leginkább.
  2. Pályaválasztás tanácsadás alkamával 17-24 éves fiataloknak segítettem megérteni, hogy milyen érdeklődési irányok, képességek, vezető értékek és munkamód jellemzik őket, amelyek alapján vágyaikat, elképzeléseiket realizálva megbízható pályatervet fektettünk le.
  3. Pályamódosítási tanácsadás alkalmával felnőtt korú tanácskérőim általában a jelenlegi munkakörük helyett szerettek volna olyan lehetőséget találni, amivel elégedettebbek lehetnek. Cselekvési tervet dolgoztunk ki az új pályán való elinduláshoz, figyelembe véve a képzési lehetőségeket és az elhelyezkedési vagy vállalkozási esélyeket.
  4. Informáló tanácsadás keretében pályaismereti, képzési vagy felvételi eljárással kapcsolatos információkkal tudtam segíteni a hozzám fordulóknak.
  5. Munkavállalási tanácsadás keretében önéletrajz, kísérő levél, motivációs levél vagy teljes álláspályázati anyag elkészítésében, állásinterjúra felkészítésben tudtam segíteni.

A fiataloknak rengeteg bátorításra van szükségük, hogy a bennük lévő tudás és erő felszínre jöhessen. Ifjúsági szakemberként bizalmat, tiszteletet, törődést árasztó légkört teremtek, aminek hatására a fiatal megnyílik, lehetővé téve az együtt gondolkodást. Igény szerint a harmadik alkalaomtól már a szülő is bekapcsolódhat a konzultációs alkalmakba, de gyakori, hogy érdemes lehet akár külön szülői konzultációs időpontot felkínálnom. Feladatomnak tekintem, hogy a fiatalok elképzeléseit (még a délibábokat is) komolyan vegyem, mert hiszem, hogy a fiatal generáció is képes felelőst döntést hozni, ha tiszteletet árasztó légkörben minden szükséges önismereti és pályaismereti információhoz hozzásegítem Őt.

Tanácsadói pályám

Bakk Zalán Levente
Bakk Zalán Levente

Bakk Zalán Levente vagyok, több mint 6 éve foglalkozom pályatanácsadással, miután a Szent István Egyetem Pályatervezési Intézetében megszereztem Munka-, pálya- és karrier tanácsadó diplomámat. Pályatervezés módszertani, fejlődés-, pálya- és munkapszichológiai illetve képzési és munkaerőpiaci ismereteimet rendszeresen frissítem. Ezen felül mintegy tíz éve foglalkozom fiatalkori tanulási és életvezetési teljesítményzavar helyreállításával. Feleségemmel és két gyermekünkkel élek Szentendre után Baranya megye egy csöndes kis falvacskájában.

Az alábbi űrlapon lehet jelentkezni a 2015-ös “Rakd össze (saját) magad!” pályaorientációs táborra:

Ha bármilyen témában segítségre van szükség az alábbi elérhetőségeken megkereshetesz: Bakk Zalán Tel: +36 20  404 2564 E-mail: bakkzalan@palyaorientacio.hu